48 Hores a Kuala Lumpur.

Posted: 27 Agost, 2007 in Malasia

Kuala Lumpur:

Kuala Lumpur (malayo: كوالا لمڤور, chino: 吉隆坡, tamil: கோலாலம்பூர்) es la mayor ciudad en Malasia, capital de la federación, y capital legislativade Malasia. Kuala Lumpur es uno de los tres territorios federales malayos y se encuentra físicamente enclavada dentro del estado de Selangor. La ciudad previamente albergaba el poder ejecutivo y judicial malayo, sin embargo, desde que se terminó la construcción de Patrajava a finales de los años 1990, ambos poderes se mudaron a ésta última, la cual ha pasado a ser una nueva capital administrativa, aunque aun algunas secciones del poder judicial se mantienen en Kuala Lumpur. Dentro de Malasia, Kuala Lumpur es casi siempre abreviada como KL.

Historia:

Kuala Lumpur fue fundada en 1857 en el lugar donde confluyen los ríos Gombak y Klang. En malayo, el nombre significa literalmente “confluencia fangosa”. El asentamiento se inicia cuando Raja Abdullah, miembro de la familia real Selangor, decide abrir el valle del Klang a la explotación del estaño a 87 mineros chinos, quienes subieron por el margen del río Klang, explorando en el área de Ampang, zona rodeada por jungla. A pesar de la muerte de 69 de ellos debido a las condiciones insalubres, una mina de estaño logró establecerse. Este hecho atrajo a mercaderes que proveían a los mineros de provisiones a cambio de estaño. Los comerciantes se establecieron donde confluyen los ríos Klang y Gombak.

Conforme el pueblo creció, los británicos asignaron a un capitán para administar el asentamiento, siendo el primero Yap Ah Loy, quien hizo de Kuala Lumpur la ciudad más importante de Selangor. Durante los primeros años la ciudad fue el centro de la guerra civil Selangor, en donde dos conflictos se llevaron a cabo, una lucha entre los príncipes Selangor por los ingresos de las minas de estaño, y entre el kapitán Yap y Chong Chong, quien codiciaba la capitanía. La ciudad de Kuala Lumpur fue destruida durante la guerra civil, y repoblada con mineros chinos gracias al capitán Yap, quien promovió el asentamiento de agricultores malayos cerca de la ciudad para así mantener un constante suministro de comida.

La ciudad fue hecha capital de Selangor en 1880 tras el éxito del capitán Yap quien le dio a Kuala Lumpur un sistema de justicia el cual mantuvo la ley y el orden. En 1881, un incendio destruye la ciudad, tras lo cual el capitán Yap decide reconstruir la ciudad usando ladrillos y tejas para reemplazar las viviendas de attap. Inaugura la primera escuela de la ciudad, un albergue para gente sin hogar, y autoriza burdeles, casino y bares. Frank Swettenham fue asignado Residente de Selangor y se encargó de hacer de Kuala Lumpur el centro administrativo de Selangor. La ciudad prosperó durante su gobierno tras la muerte del capitán Yap. En 1896, los Estados Federados Malayos se incorporaron bajo el gobierno de Swettenham, siendo Kuala Lumpur la capital.

Durante la Segunda Guerra Mundial, el ejército japonés capturó Kuala Lumpur el 11 de enero de 1942 y ocupó la ciudad por 44 meses.

48 hores a Kuala Lumpur, cronica:

Kuala Lumpur.

– Kuala Lumpur es una ciutat caotica, plena de cotxes que no paren de contamina l’aire i que no respecten les senyals de transit, tens que anar molt en compte i has de vigilar moltissim si no vols que t’atropellin, encara que tinguis preferencia per creuar. Els carrers estan plenissims de gent a totes hores, es una ciutat estressant!!! i cotica!!!

El ritme de la ciutat es frenetic, potser fins hi tot mes que Bangkok i aixo que es bastant mes petita que la capital de Tailandia… Segurament hi ha zones tranquiles per desconectar pero nosaltres no hem tingut temps de visitar-les.

Ha Kuala Lumpur hi viuen una important comunitat de diferents nacionalitats, basicament provinents d’Asia, hi ha xinesos que es mouen i viuen principalment a China Town, un barri on el moviment de persones i de botigues de qualsevol cosa, es interminable durant les 24 hores del dia. L’entrada a China Town impresiona molt, els carrers es comencen a tornar-se estrets, els venedors no paren de cridar-te i algunes vegades de tocar-te o agafar-te perque paris a mirar el que t’ofereix, es una bogueria caminar per aquella zona!!! A diferencia d’altres ciutats a Kuala Lumpur no paren  d’agobiar-te practicament a cada metre que fas. Caminar per China Town et deixa sense energia, tens que estar amb tots els sentits activats, no pots despistar-te ni un sol segon, hi ha moltissima gent de dudosa reputacio i aspecte que no dudara en assaltar-te si baixes la guardia. Segons a quines hores del dia, no es recomenable caminar per aquells carrers poc il-luminats i bruts.

Quan es fa fosc a China Town, els carrers estan plens de fogueres cremant brossa que s’ha anat acumulant durant el dia, es digne de veure!

A Kuala Lumpur es fa evident que la majoria dels habitants de la ciutat son practicants de la religio Islamica, les dones, la gran majoria diria… porten un vel al cap, no porten faldilles i cap roba que ensenyi les cames i algunes van tapades de a dalt a baix, nomes deixant els ulls al descabert. Jo respecto totes les formes i creences de la humanitat, ni hi entro ni hi surto pero no acabo d’entendre com una dona pot arribar a ser tant anulada i despreciada… En canvi els homes vesteixen com volen, no acabo de trobar-hi el sentit…

Tambe hi ha una important comunitat de gent provinent de l’India a Kuala Lumpur, Little India es el barri de tota aquesta comunitat, que no es poca… Little India es una barri que te molt encant, es bonic de veritat, mes que el de Singapur, es molt mes gran, no es pot comparar.

Quan passejes per Little India, t’arriben olors de moltes classes, perfums, menjar, etc… els colors de la roba de la gent i el soroll fan que el barri tingui un petit punt bastant semblant a alguna part d’India. Es un indret encantador, les mirades de la gent et penetren, sembla que tinguin llum dins de les pupil-les, son mirades que vives!

Si una cosa destaca sobre les altres a Kuala Lumpur, son les Petronas Towers, els edificis mes alts del Mon de 450,9 mts, es una obra bestial i descomunal!!! Recordo que quan arribavem a la ciutat amb el bus es podien veure a la llunyania destacant per sobre de totes les coses i formes, increible!!!

L’obra de les Petronas Towers impresiona, es un edifici maquissim, sembla un decorat teatral, no semblen reals, la il-luminacio es molt relaxant, els pisos de les oficines brillen com si fossin pedres precioses i l’obra te un punt d’arquitectura islamica, hi ha bastants patrons basats en aquesta cultura.

La torre de telecomunicacions Menara de 421 mts. d’altura es tambe una visita obligada a la capital de Malasia. Desde la torre pots gaudir i disfrutar d’unes vistes de la ciutat increibles i pots veure desde una posicio magnifica les Petronas Towers. Tambe hi ha un restaurant al top de la torre pero es per gent que tingui un pressupost diferent al nostre, com diriem alguns, es una mica car menjar-hi…

La Mesquita de Jamek, (1.907) es un espai religios molt tranquil, construit al mig del caos de la ciutat, on hi pots veure com resen la gent mes devota de la religio islamica. L’aquitectura d’aquesta mesquita es molt bonica, amb molts detalls i molt cuidada. Nosaltes varem visitar-la practicament tota, nomes ens varen prohibir l’entrada a una part de la mesquita sense donar-nos cap explicacio, nosaltres no varem insistir i varem girar cua.

Els espais de la mesquita estan dividits en parts per homes i parts per dones i a l’entrada hi ha varis cartell informatius que t’indiquen les pautes a seguir. Per citar algun ex. Un matrimoni o parella no pot entrar si van agafats de la ma, es una falta de respecte.

El Night Market, esta molt aprop de la nostra guest house, “Le Village”, es un mercat tipic que hi ha botigues que venen tota classe de productes i esta bastant ple de restaurants. Es un indret que esta forca be per donar un vol pero ni molt menys impresiona com impresionaven els Night Markets de Bangkok.

Segur que a Kuala Lumpur es poden fer moltissimes mes activitat interessants pero nosaltres ens hem anat moguent per les zones mes destacades, sempre recomenades per la nostra i estimada guia, la nostra Biblia…

Dema toca fer motxilles una altra vegada, direccio cap a les “Cameron Highlands”, al nord del pais. Hi visitarem les plantacions de te i farem algun trekking, curtet per les fredes muntanyes d’aquella zona.

Gracies!!!

Jordi Meya.

Comentari: L’any 2.007 he tingut la sort i el plaer de veure la muntanya mes alta del Mon, l’Everest de 8.848 mts. d’altura i els edificis mes alts del planeta, les Petronas Towers de 450,9 mts. d’altura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s