És possible un cop d´estat a Tailàndia???

Posted: 27 Agost, 2008 in Tailandia

Bangkok, 27 d´agost de 2.008.

Durant tot el dia d´ahir hi van haver-hi moltes revoltes a diversos punts de la ciutat de Bangkok causades per manifestants que estàn en contra de l´actual primer ministre de Tailàndia el Sr. Sundarajev i de tot el seu gabinet.

Aquest govern és relativament nou, no fa ni 1 any que hi van haver-hi eleccions generals a Tailàndia que van ser guanyades per el partit líderat per Sundarajev.

Els resultats de les eleccions vàren crear molts dubtes a una gran part de la població thai perquè va sortir guanyador el partit liderat per Sundarajev antic ¨colega¨i mà dereta del multimilionari Thaksin, antic primer ministre de Tailàndia, actualment visquent al Regne Unit i amo del club de fútbol Manchester City.

Thaksin va tenir que avançar les eleccions a causa d´un cop d´estat produït per els seus opositors amb l´ajuda de l´exèrcit durant el 2.006. Desde llavors fins que hi van haver-hi unes noves eleccions generals, ( com deia fa poc menys d´un any ) el país va estar en mans de l´exèrcit. Va ser una època de molta crisis i patiment a Tailàndia.

Tailàndia és un país molt inestable políticament parlant… Desde l´any 1.937 quan el país va adoptar la democràcia, Tailàndia ha sofert ni més ni menys que 20 cops d´estat. Una dada que fa posar la pell de gallina i que demostra l´alt nivell de corrupció que hi ha en aquest país per part dels polítics.

Doncs bé… es veu que el poble thai no està content de com estàn fent les coses l´actual govern, ahir se´ls hi va acabar la paciència. Milers de persones desde dora al matí es van començar a movilitzar per diversos punts de Bangkok causant disturbis per allà a on passaven, no hi havia Déu que els parés. Fins hi tot, varen assaltar la casa del primer ministre per intentar un cop d´estat que finalment no es va dur a terme. La polícia, no va actuar en força per no causar sang i algunes baixes com he pogut llegir en un diari de tirada en anglès aquest matí. Avisen però… que no estàn disposats a admetre més manifestacions com les del dia anterior.

Parlant de mi, jo no me´n he enterat de pràcticament res del que està passant, la meva vida no s´ha vist afectada per tot aquest rebombori. De moment, no he tingut problemes per moure´m per on he volgut, no he vist tensió al carrer, ni militars ni més polícia del compte, tot com sempre… Pol-lució i caos.

Però sí que és cert, que molta gent parla malament dels polítics tailandesos, de tot el que maneguen i de les seves intencions que per el que vaig veient i escoltant no són més que per interessos propis, els hi importa molt poc el ben estar de la gent. Només volen fer-se rics a costa dels més desfavorits.

A la Universitat, avui he estat parlant amb uns companys de classe que aquesta tarda anaven a movilitzar-se per protestar contra el govern. Jo, els hi he preguntat el sentit d´aquesta revolta, perquè ho feien??? Ells m´han dit que tenen que forçar la sortida del primer ministre i tots els seus el més aviat possible perquè el país s´està anant a pendre per el cul, la gent pobra és més pobra i els rics ho són més. Protesten també perquè diuen que la majoria de vots van ser comprats sobretot a la gent més pobra i pràcticament analfabeta ( Thaksin dona diners als més pobres, milions de persones sense estudis pràcticament medis de subsistència perquè l´apollin i votin els seus interessos o el dels seus colegues).

La figura del Rei de Tailàndia podriem dir que és semblant a la del Rei d´Espanya, qui talla de veritat el ¨bacallਠi manega el ¨cotarro¨són els polítics, el Rei en aquests assumptes no pinta res.

Crec i aquesta és la meva opinió… que si no canvien les coses a millor el cop d´estat a Tailàndia arribarà més aviat de lo esperat. Ja aniré explicant més coses sobre l´assumpte… De moment, podeu lleguir un article de l´edició digital del Periodico de Catalunya.

Salut i pau!!!

Jordi Meya.

Article Periodico de Catalunya:

Miles de monárquicos asaltan la sede del Gobierno de Tailandia

  1. • Los manifestantes exigen la dimisión del primer ministro, Samak Sundaravej
  2. • Los militares se mantienen al margen y descartan un nuevo golpe de Estado

Miles de manifestantes monárquicos asaltaron ayer la sede del Gobierno de Tailandia y pidieron la dimisión del primer ministro, Samak Sundaravej, un veterano político de 73 años. La protesta se extendió también a varios ministerios y al canal de televisión estatal. Sundaravej acusó a los revoltosos, unos 35.000 en total, según la policía, de “intentar promover un nuevo golpe de Estado” y un “baño de sangre”.
Detrás de las protestas está el partido opositor Alianza del Pueblo para la Democracia (APD). “De aquí no nos moverán hasta que se produzca un cambio político. Si quieren que me vaya tendrán que matarme y sacar mi cuerpo de este lugar”, dijo en el interior del palacio del Gobierno, situado en el centro de Bangkok, el cabecilla de la revuelta, Sondhi Limthonkul. El Ejecutivo, que ha descartado decretar el estado de excepción, evitó el enfrentamiento directo con los manifestantes y optó por solicitar una orden judicial para detener a los líderes de la APD.

CAMBIOS EN LA CONSTITUCIÓN
“No dimitiré. Me mantendré en mi cargo para proteger este país”, advirtió Sundaravej, quien se vio obligado a celebrar el Consejo de Ministros en una base militar de Bangkok. Las protestas de ayer forman parte de la campaña que el APD puso en marcha en mayo para forzar la salida del primer ministro, al que acusan de ser “una marioneta” en manos del depuesto jefe del Ejecutivo, Thaksin Shinawatra, y de querer instaurara una república en el país.
Exiliado en el Reino Unido –donde es propietario del club de fútbol Manchester City– Shinawatra cayó en desgracia tras ser víctima de un golpe de Estado en septiembre del 2006, alentado también por el APD. Las elecciones democráticas del pasado mes de noviembre auparon al poder a Sundaravej, que se ha negado a solicitar la extradición del ex mandatario, sobre el que pesan cuatro acusaciones por corrupción.
Además, el actual primer ministro prevé cambiar la Constitución redactada durante el anterior régimen militar, lo que ha enervado todavía más al APD. Los monárquicos tailandeses, fieles al rey Bhumibol Adulyadej, defienden un mayor papel del Ejército en la política del país. Pero los militares dejaron bien claro que esta vez no tienen previsto intervenir y que es la policía la encargada de controlar la situación. Al menos es lo que dijo el jefe del Ejército, el general Anupong Paojinda.

CUCHILLOS Y PALOS DE GOLF
La protesta del APD empezó temprano en la mañana cuando un centenar de manifestantes, armados con palos de golf y cuchillos, ocuparon el canal de televisión NBT. Otros grupos llegaron hasta los ministerios de Finanzas, Agricultura y Transportes. También cortaron las carreteras que unen la capital con el sur y el noreste del país. Los manifestantes dijeron que permanecerían toda la noche en la sede del Ejecutivo.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s